Przejdź do mobilnej wersji

Złe warunki pogodowe zmniejszyły produkcję francuskiego wina o 12%

  1. Klimat
Produkcja francuskiego wina w tym roku spadnie o 12%, ponieważ winorośl została uszkodzona przez mróz, suszę i grad. Jednak jakość wyprodukowanego wina pozostanie ogólnie dobra, donosi Reuters.
f0da0620.jpg

© pixabay.com

Według wstępnych szacunków na 2019 rok jest planowana pżrodukcja 43,4 miliona hektolitrów wina. W roku 2018 wyprukowano 49,4 miliona dzięki dobrym warunkom pogodowym. Jeden hektolitr odpowiada około 133 standardowym butelkom wina.
W wielu winnicach kwitnienie występowało podczas deszczowej i zimnej pogody. Później ciepło i grad przyczyniły się do zmniejszenia potencjału produkcyjnego. Jednak sytuacja różni się w zależności od regionu. Rekordowe fale upałów w czerwcu i lipcu dotknęły niektóre departamenty na południu Francji, takie jak Gard, Herault i Var, co spowodowało wysychanie winogron i wynikające z tego straty produkcyjne.
c16976b9.jpg

© pixabay.com

W niektórych winnicach wczesne opady deszczu w sierpniu pomogły ograniczyć skutki upałów. Ale gradobicie spowodowało uszkodzenie winnic w regionie Beaujolais, gdzie, podobnie jak w Burgundii, wydajność spadła o 26% w porównaniu z ubiegłym rokiem.
Produkcja szampana spadnie w niniejszym roku o 17%, głównie z powodu upałów, a produkcja wina Bordeaux spadnie tylko o 4%. Do połowy sierpnia francuskie winnice zaczęły opóźniać się w stosunku do wzrostu i dojrzewania w porównaniu do 2018 r., kiedy uprawy były jednymi z pierwszych.
Winogrona do win francuskich są zbierane późnym latem i wczesną jesienią, więc szacunkowe zbiory można nazwać wstępnymi.
Przeczytaj także